L-argininas

L-argininas

L-arginino kilmė

L-argininas yra pakeičiama aminorūgštis. Aminorūgštys yra baltymų pagrindas ir skirstomos į pakeičiamąsias ir nepakeičiamąsias amino rūgštis. Organizme gaminamos pakeičiamosios aminorūgštys, o nepakeičiamąsias būtina gauti su maistu. L-argininas laikomas pusiau pakeičiama amino rūgštimi, esant tik tam tikromis aplinkybėmis bei sąlygomis, įskaitant nėštumą, kūdikystę, tam tikras kritines ligas ir traumas.

L-arginino funkcijos organzime

L-argininas būtinas azoto oksido, signalinės molekulės, reikalingos įvairiems organizmo procesams ir funkcijoms, įskaitant kraujotakos reguliavimą, mitochondrijų funkciją ir ląstelių ryšį, gamyba. Be to, jis veikia kaip kitų aminorūgščių, įskaitant glutamatą, proliną ir kreatiną, pirmtakas ir yra būtinas imuninės sistemos sveikatai ir veiklai palaikyti. Argininas yra būtinas T-ląstelių, kurios yra baltieji kraujo kūneliai, vaidinantys pagrindinį vaidmenį imuniniame atsake, vystymuisi. Šios aminorūgšties trūkumas gali sutrikdyti ląstelių ir organų funkcijas ir sukelti rimtų neigiamų padarinių sveikatai. L-argininas organizme sintetinamas (gaminamas) keliais būdais. Jis gali būti sintetinamas iš aminorūgšties citrulino skaidant organizmo baltymus, arba gali būti gaunamas vartojant maistinius baltymus. L-arginino gausu mėsoje, paukštienoje, pieno produktuose, riešutuose, sojos produktuse ir žuvyje. Tačiau, tipiška vakarietiška dieta suteikia tik 25–30% viso organizmui būtino arginino kiekio.

L-arginino veikimas

Todėl, L-arginino galima gauti vartojant papildus. L-arginino papildai yra plačiai prieinami ir jų galima rasti miltelių, skysčių, kapsulių ir tablečių pavidalu. L-arginino papildus vartoja daugybė žmonių, įskaitant sportininkus ir asmenis, turinčius sveikatos sutrikimų: aukštą kraujospūdį, sunkiai gyjančias žaizdas, kai kurias kritines ligas. L-argininas reikalingas azoto oksidui gaminti, kuris svarbus kraujagysles sudarančių ląstelių atsipalaidavimui, taip pat kraujospūdžio reguliavimui. Argininas tampa būtinas, kai organizmas yra pažeidžiamas infekcijos arba traumos ir tuomet jį reikia gauti su maisto produktus ar papildais. Mažai įrodymų, kad L-arginino papildai gali pagerinti fizinį pajėgumą, padidindami azoto oksidą organizme, kuris pagerina raumenų kraujotaką ir prisotinimą deguonimi. Dauguma tyrimų, tiriančių šį ryšį, parodė, kad L-argininas neturi jokio gerinant sportinius rezultatus. Puikiai žinoma, kad L-argininas yra svarbus azoto oksido gamybos komponentas. O azoto oksidas vaidina svarbų vaidmenį ląstelių veikloje ir tai, kaip organizmas reaguoja į insuliną - hormoną, atsakingą už gliukozės, kaip energijos šaltinio, pristatymą į ląsteles. Todėl padidėjęs azoto oksido prieinamumas gali padėti pagerinti ląstelių, išskiriančių insuliną, funkciją ir efektyviau panaudoti kraujo gliukozę. L-arginino veikimas platus: jis galimai pagerina erekcinę funkciją, preaklamsiją nėštumo metu, taip pat ištirtas L-arginino galimas teigiamas poveikis įvairioms sąlygoms, įskaitant nutukimą, širdies ligas, vėžį, policistinių kiaušidžių sindromą, nevaisingumą ir nerimą. Tačiau šios amino rūgšties poveikio tyrimai yra riboti ir dar neaiškūs, reikalaujantys būsimų platesnių tyrimų.

L-arginino saugumas ir šalutinis poveikis

Tyrimai parodė, kad L-arginino papildas yra saugus ir gerai toleruojamas, net vartojamas kasdien ilgiau nei 1 metus iki 9 g/dieną. Tačiau asmenys, sergantys astma, kepenų ciroze, inkstų ligomis, žemu kraujospūdžiu ir guanidinoacetato metiltransferazės trūkumu - paveldimu sutrikimu, turinčiu įtakos arginino apykaitai, dėl galimo neigiamo poveikio turėtų vengti L-arginino.

Kas kenkia kolageno gamybai?

Didelis suvartojamo cukraus kiekis padidina glikacijos greitį, formuodamas galutinius glikacijos proceso produktus, kurių perteklius žlugdo ir skaido kitus baltymus. Glikacijos proceso produktai ilgai lieka audinyje, kuriame susidaro, ir sąlygoja to audinio baltymų funkcijos praradimą. Laikui bėgant, per didelis cukraus kiekis gali susilpninti ir sumažinti kolageno kiekį. Kolagenas greitai yra dėl pakartotinio ir ilgalaikio ultravioletinių spindulių poveikio. Be to, kadangi saulė kenkia odos viduriniajam - dermos - sluoksniui, šis procesas dar suaktyvina ir raukšlėtumą bei pigmentaciją. Rūkymas gali pakenkti kolageno sintezei - žinoma, kad tabako dūmuose esančios cheminės medžiagos pažeidžia odos strktūrinius baltymus: elastiną ir kolageną. Tai labai kenkia ir žaizdų gijimui bei sąlygoja raukšlių formavimąsi.

Kolageno papildai

Pažymėtina, kad kolagenas yra plačiai paplitęs kaip papildas ir maisto priedas. Be to, kosmetikos pramonėje jis vis labiau populiarėja kaip galima alternatyvi priemonė, mažinanti odos senėjimo padarinius. Dabartiniu metu populiariausias ir plačiausiai vartojamas hidrolizuotas kolagenas. Hidrolizuoto kolageno galima rasti įvairių formų, įskaitant miltelius, tabletes ir kapsules. Hidrolizuotas kolagenas gali būti vartojamas piliulės forma aba miltelių pavidalu ir maišomas su įvairiais gėrimais, pavyzdžiui, kava, apelsinų sultimis ar kokteiliais. Jis taip pat gali būti dedamas į įvairius kepinius ir saldumynus. Kadangi didžioji dalis kolageno gaunama iš gyvūnų dalių, svarbu įsitikinti, ar perkate aukštos kokybės produktą be papildomų teršalų. Tas pats pasakyta ir apie jūrinės kilmės kolageną – kadangi jūrinis kolagenas paprastai gaunamas iš žuvų odos, kaulų ar žvynų, svarbi žuvies kilmė, teršalai (kad nebūtų gyvsidabrio ir sunkiųjų metalų) taip pat.

  • Aguiar, A. F., Balvedi, M. C. W., Buzzachera, C. F., Altimari, L. R., Lozovoy, M. A. B., Bigliassi, M., ... & Muraoka, G. A. (2016). L-Arginine supplementation does not enhance blood flow and muscle performance in healthy and physically active older women. European journal of nutrition, 55(6), 2053-2062.
  • Dorniak-Wall, T., Grivell, R. M., Dekker, G. A., Hague, W., & Dodd, J. M. (2014). The role of L-arginine in the prevention and treatment of pre-eclampsia: a systematic review of randomised trials. Journal of human hypertension, 28(4), 230-235.
  • Hu, S., Han, M., Rezaei, A., Li, D., Wu, G., & Ma, X. (2017). L-arginine modulates glucose and lipid metabolism in obesity and diabetes. Current Protein and Peptide Science, 18(6), 599-608.
  • Luiking, Y. C., Engelen, M. P., & Deutz, N. E. (2010). Regulation of nitric oxide production in health and disease. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 13(1), 97.
  • McRae, M. P. (2016). Therapeutic benefits of l-arginine: an umbrella review of meta-analyses. Journal of chiropractic medicine, 15(3), 184-189.
  • Meirelles, C. M., & Matsuura, C. (2016). Acute supplementation of L-arginine affects neither strength performance nor nitric oxide production. The Journal of sports medicine and physical fitness, 58(3), 216-220.
  • MEIRELLES, C. M., Matsuura, C., SILVA Jr, R. S., GUIMARÃES, F. F., & GOMES, P. S. C. (2019). Acute Effects of L-Arginine Supplementation on Oxygen Consumption Kinetics and Muscle Oxyhemoglobin and Deoxyhemoglobin during Treadmill Running in Male Adults. International journal of exercise science, 12(2), 444.
  • Mirmiran, P., Moghadam, S. K., Bahadoran, Z., Ghasemi, A., & Azizi, F. (2017). Dietary l-arginine intakes and the risk of metabolic syndrome: a 6-year follow-up in Tehran lipid and glucose study. Preventive Nutrition and Food Science, 22(4), 263.
  • Monti, L. D., Galluccio, E., Villa, V., Fontana, B., Spadoni, S., & Piatti, P. M. (2018). Decreased diabetes risk over 9 year after 18-month oral L-arginine treatment in middle-aged subjects with impaired glucose tolerance and metabolic syndrome (extension evaluation of L-arginine study). European journal of nutrition, 57(8), 2805-2817.
  • Morris, C. R., Hamilton‐Reeves, J., Martindale, R. G., Sarav, M., & Ochoa Gautier, J. B. (2017). Acquired amino acid deficiencies: a focus on arginine and glutamine. Nutrition in Clinical Practice, 32, 30S-47S.
  • Pahlavani, N., Entezari, M. H., Nasiri, M., Miri, A., Rezaie, M., Bagheri-Bidakhavidi, M., & Sadeghi, O. (2017). The effect of l-arginine supplementation on body composition and performance in male athletes: a double-blinded randomized clinical trial. European journal of clinical nutrition, 71(4), 544-548.
  • Patel, J. J., Miller, K. R., Rosenthal, C., & Rosenthal, M. D. (2016). When is it appropriate to use arginine in critical illness?. Nutrition in Clinical Practice, 31(4), 438-444.
  • Rosenthal, M. D., Carrott, P. W., Patel, J., Kiraly, L., & Martindale, R. G. (2016). Parenteral or enteral arginine supplementation safety and efficacy. The Journal of nutrition, 146(12), 2594S-2600S.
  • Sandbakk, S. B., Sandbakk, Ø., Peacock, O., James, P., Welde, B., Stokes, K., ... & Tjønna, A. E. (2015). Effects of acute supplementation of L-arginine and nitrate on endurance and sprint performance in elite athletes. Nitric Oxide, 48, 10-15.
sapiens.lt puslapyje yra naudojami slapukai. Naršydami toliau svetainėje Jūs sutinkate su būtinaisiais slapukais, kurie automatiškai nustatomi tam, kad svetainė veiktų tinkamai ir jų išjungti negalite. Visi slapukai apibūdinti ir jų sąrašas pateiktas žemiau esančioje nuorodoje. Sutikimą galėsite bet kada atšaukti, o slapukus ištrinti. Sužinokite daugiau