Imbieras

Imbieras

Šiandien imbieras plačiai paplitęs visame pasaulyje, tačiau jo gimtine yra laikomi vakarų Indijos regionai ir pietryčių Azija. Imbiero šaknyje randamas ypatingų savybių turintis fitocheminis fenolio junginys – gingerolis. Būtent dėl šios medžiagos imbiero skonis yra aštrus ir deginantis. Taip pat, dėka gausaus gingerolio kiekio, pasižyminčio labai stipriu antioksidaciniu poveikiu, imbieras tampa puikiu pasirinkimu siekiant sumažinti įvairias oksidacinio streso sukeltas bei kitas uždegimines reakcijas vykstančias mūsų organizmuose. Taigi, remiantis moksliniais tyrimais, šiandien galime išskirti įvairialypę imbiero naudą sveikatai. Pavyzdžiui, bene geriausiai žinomos yra virškinimą gerinančios ir pykinimą slopinančios imbiero savybės. Dėka itin stipraus antioksidancinio poveikio bei puikios maistinės vertės imbieras ypač vertinamas dietologų ir mitybos specialistų visame pasaulyje.

Naudingosios imbiero savybės gali padėti apsisaugoti nuo:

 

Taip pat, tyrimai rodo, kad pastovus imbiero vartojimas gali palengvinti osteoartrito simptomus.

 

  • Anh, N. H., Kim, S. J., Long, N. P., Min, J. E., Yoon, Y. C., Lee, E. G., Kim, M., Kim, T. J., Yang, Y. Y., Son, E. Y., Yoon, S. J., Diem, N. C., Kim, H. M., & Kwon, S. W. (2020). Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. Nutrients, 12(1), 157. https://doi.org/10.3390/nu12010157
  • Soltani, E., Jangjoo, A., Afzal Aghaei, M., & Dalili, A. (2017). Effects of preoperative administration of ginger (Zingiber officinale Roscoe) on postoperative nausea and vomiting after laparoscopic cholecystectomy. Journal of traditional and complementary medicine, 8(3), 387–390. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2017.06.008
  • Wang S, Zhang C, Yang G, Yang Y. Biological properties of 6-gingerol: a brief review. Nat Prod Commun. 2014 Jul;9(7):1027-30. PMID: 25230520.
  • Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. International journal of preventive medicine, 4(Suppl 1), S36–S42.
  • Marx W, Ried K, McCarthy AL, Vitetta L, Sali A, McKavanagh D, Isenring L. Ginger-Mechanism of action in chemotherapy-induced nausea and vomiting: A review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jan 2;57(1):141-146. doi: 10.1080/10408398.2013.865590. PMID: 25848702.
  • Lindblad, A. J., & Koppula, S. (2016). Ginger for nausea and vomiting of pregnancy. Canadian family physician Medecin de famille canadien, 62(2), 145.
  • V. Ebrahimzadeh Attari; A. Ostadrahimi; M. Asghari Jafarabadi; S. Mehralizadeh; S. Mahluji (2016). Changes of serum adipocytokines and body weight followingZingiber officinalesupplementation in obese women: a RCT. European Journal of Nutrition, 55(6), 2129–2136. doi:10.1007/s00394-015-1027-6
  • Nikkhah Bodagh, M., Maleki, I., & Hekmatdoost, A. (2018). Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food science & nutrition, 7(1), 96–108. https://doi.org/10.1002/fsn3.807
sapiens.lt puslapyje yra naudojami slapukai. Naršydami toliau svetainėje Jūs sutinkate su būtinaisiais slapukais, kurie automatiškai nustatomi tam, kad svetainė veiktų tinkamai ir jų išjungti negalite. Visi slapukai apibūdinti ir jų sąrašas pateiktas žemiau esančioje nuorodoje. Sutikimą galėsite bet kada atšaukti, o slapukus ištrinti. Sužinokite daugiau