Likopenas
Likopenas
Likopenas tai natūraliai vaisiuose ir daržovėse esanti biologiškai aktyvi medžiaga, pasižyminti antioksidacinėmis savybėmis ir suteikianti jiems raudoną spalvą. Tai pigmentas, priskiriamas karotinoidų grupei. Likopeno yra pomidoruose, arbūzuose, raudonuose apelsinuose, rausvuose greipfrutuose, abrikosuose, erškėtuogėse. Papilduose esantį likopeną organizmui yra taip pat lengva naudoti, kaip likopeną, esantį maiste. Likopenas yra tikrai saugus vartoti. Likopeno papildai, kuriuose yra iki 120 mg likopeno, gali būti saugiai naudojami iki vienerių metų.
Nauda sveikatai
Likopenas pasižymi galingu antioksidaciniu poveikiu. Antioksidantai apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalaų daromos žalos. Kai laisvųjų radikalų kiekis viršija antioksidantų kiekį, jie gali sukelti oksidacinį stresą. Šis stresas yra susijęs su tam tikrų lėtinių ligų pasireiškimu, tokių kaip vėžys, diabetas, širdies ir kraujagyslių sistemos, taip pat neurodegeneracinės ligos. Tyrimai rodo, kad likopeno antioksidacinės savybės gali padėti išlaikyti laisvųjų radikalų pusiausvyrą ir apsaugoti organizmą nuo kai kurių iš kritinių susirgimų. Stiprus likopeno antioksidacinis poveikis gali užkirsti kelią arba sulėtinti kai kurių vėžio rūšių progresavimą. Mityba, kurioje gausu antioksidanto likopeno, gali padėti užkirsti kelią prostatos, plaučių, krūtinės ar inkstų vėžio pasireiškimui, tačiau norint tai patvirtinti, reikia atlikti daugiau tyrimų su žmonėmis. Taip pat, stiprios likopeno antioksidacinės savybės gali padėti pagerinti kraujo lipidų profilį ir sumažinti tikimybę susirgti širdies kraujagyslių sistemos ligomis. Tačiau, mokslinių turimų duomenys yra prieštaraujantys ir nepakankami šioje srityje, tad negalima tvirtai teigti efektyvų likopeno poveikį širdies ir kraujagyslių sistemos rodikliams. Moksliniai tyrimai rodo, kad likopenas gali padėti sustiprinti odos apsaugą nuo ultravioletinių spindulių daromos žalos, tačiau šis augalinis pigmentas nepakeičia apsaugos priemonių nuo saulės. Taip pat, galimai likopenas padeda sumažinti skausmą ir turi teigiamą poveikį akims, smegenims, kaulams, raumenų pažaidai, tačiau norint patvirtinti šiuos rezultatus, reikia atlikti daugiau tyrimų su žmonėmis.
Sąveika su kitais komponentais
Beta-karotino, kalcio, luteino vartojimas kartu su likopenu gali pakeisti likopeno kiekį, absorbuojamo iš žarnyno. Naudojant vaistažoles ir papildus, sulėtinančius kraujo krešėjimą (gvazdikėlius, česnakus, imbierus, ženšenius ir kt.) kartu su likopenu gali padidėti kraujavimo rizika. Taip yra todėl, kad likopenas gali taip pat prisidėti prie kraujo krešėjimo sulėtinimo. Likopeno papildai taip pat gali netikti nėščioms moterims ir tiems, kurie vartoja tam tikrų rūšių vaistus
- Ardawi, M. S. M., Badawoud, M. H., Hassan, S. M., Rouzi, A. A., Ardawi, J. M., AlNosani, N. M., ... & Mousa, S. A. (2016). Lycopene treatment against loss of bone mass, microarchitecture and strength in relation to regulatory mechanisms in a postmenopausal osteoporosis model. Bone, 83, 127-140.
- Ascenso, A., Pedrosa, T., Pinho, S., Pinho, F., Oliveira, J. M. P., Cabral Marques, H., ... & Santos, C. (2016). The effect of lycopene preexposure on UV-B-irradiated human keratinocytes. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2016.
- Bhardwaj, M., & Kumar, A. (2016). Neuroprotective effect of lycopene against PTZ‐induced kindling seizures in mice: possible behavioural, biochemical and mitochondrial dysfunction. Phytotherapy Research, 30(2), 306-313.
- Burton-Freeman, B. M., & Sesso, H. D. (2014). Whole food versus supplement: comparing the clinical evidence of tomato intake and lycopene supplementation on cardiovascular risk factors. Advances in Nutrition, 5(5), 457-485.
- Cheng, H. M., Koutsidis, G., Lodge, J. K., Ashor, A. W., Siervo, M., & Lara, J. (2019). Lycopene and tomato and risk of cardiovascular diseases: A systematic review and meta-analysis of epidemiological evidence. Critical reviews in food science and nutrition, 59(1), 141-158.
- Di Pietro, N., Di Tomo, P., & Pandolfi, A. (2016). Carotenoids in cardiovascular disease prevention. JSM Atheroscler, 1(1), 1002.
- Fiedor, J., & Burda, K. (2014). Potential role of carotenoids as antioxidants in human health and disease. Nutrients, 6(2), 466-488.
- Hajhashemi, V., Vaseghi, G., Pourfarzam, M., & Abdollahi, A. (2010). Are antioxidants helpful for disease prevention?. Research in pharmaceutical sciences, 5(1), 1.
- Qu, M., Jiang, Z., Liao, Y., Song, Z., & Nan, X. (2016). Lycopene prevents amyloid [beta]-induced mitochondrial oxidative stress and dysfunctions in cultured rat cortical neurons. Neurochemical research, 41(6), 1354-1364.
- Riccioni, G. (2009). Carotenoids and cardiovascular disease. Current atherosclerosis reports, 11(6), 434-439.
- Rowles, J. L., Ranard, K. M., Smith, J. W., An, R., & Erdman, J. W. (2017). Increased dietary and circulating lycopene are associated with reduced prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis. Prostate cancer and prostatic diseases, 20(4), 361-377.
- Scarmo, S., Cartmel, B., Lin, H., Leffell, D. J., Welch, E., Bhosale, P., ... & Mayne, S. T. (2010). Significant correlations of dermal total carotenoids and dermal lycopene with their respective plasma levels in healthy adults. Archives of biochemistry and biophysics, 504(1), 34-39.
- Schleicher, M., Weikel, K., Garber, C., & Taylor, A. (2013). Diminishing risk for age-related macular degeneration with nutrition: a current view. Nutrients, 5(7), 2405-2456.