Vitaminas E

Vitaminas E

Kas yra vitaminas E ir kokia jo reikšmė sveikatai?

Vitaminas E tai riebaluose tirpus antioksidantas, kuris atrastas prieš beveik 100 metų (1922m.). Juo vadinamos 8 medžiagos randamos riebalų turinčiame maiste: keturi tokoferoliai ir keturi tokotrienoliai (Sundl, Murkovic, Bandoniene, & Winklhofer-Roob, 2007). Visos vitamino E formos įsisavinamos žarnyne, iš kurio chilomikronai ir didelio tankio lipoproteinai (DTL) perneša jas į kepenis (Kayder & Traber, 1993). Ankstyvieji tyrimai su gyvūnais padėjo nustatyti vitamino E svarbą audinių ir organų formavimuisi, odai , plaukams, nagams, nervų sistemai, smegenims ir kt., tačiau detalesnis vitamino E poveikis žmonėms vis dar tiriamas ir atrandama vis naujų ryšių tarp šio vitamino ir jo sąsajų su sveikata (Galli et al., 2017). Yra tyrimų, rodančių vitamino E papildų vartojimo naudą imuniteto stiprinimui vyresniems asmenims (Wu & Meydan, 2014) ir vitamino E naudą kvėpavimo takų uždegimams (Abdala-Valencia, Berdnikovs, & Cook-Mills, 2013). Vitaminas E (takoferolis) padeda neuronų apsauginiams mechanizmams ir galimai užkerta kelią lengvos formos kognityviniams Alzheimerio ligos sukeliamiems pakitimams (Mangialasch, 2013), tačiau šios ligos ir jos simptomų negydo (Farina et al., 2012). Be to, Vitaminas E naudingas Parkinsono ligos, diabeto, tam tikrų rūšių vėžio, uždegiminių procesų ir kt. prevencijai ir kontrolei (Duncan & Suzuki, 2017). Be to, vitaminas E gali padėti apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių sutrikimų, nes veikia kaip apsauga esant padidėjusiam homocisteino ir cholesterolio kiekiui kraujyje (Kirac, Negis & Ozer, 2013). Vitaminas E labai plačiai naudojamas kosmetikoje ir dermatologiniams sutrikimams gydyti:

 

Vitamino E šaltiniai

Vitaminas E daugiausia randamas augaliniuose produktuose – riešutuose, vaisiuose, daržovėse, sėklose, o ypatingai didelė jo koncentracija augaliniuose aliejuose. Daugiausiai vitamino E turintys produktai:

 

Rekomenduojama paros norma, trūkumo ir pertekliaus poveikis sveikatai

Rekomenduojama suaugusiems ir vaikams nuo 14 metų, nepriklausomai nuo lyties kasdien su maistu arba papildais gauti apie 15 mg vitamino E (National academies press, 2000), tačiau ir 12 mg per dieną pakanka apsauginei vitamino E funkcijai pasiekti vartojant bent kelias savaites, o Europos maisto saugumo tarnybą nurodo, kad vyrams per dieną reikėtų suvartoti 13 mg, moterims 11 mg, o vaikams 5 – 13 mg (priklausomai nuo amžiaus) vitamino E (EFSA, 2015). Kituose šaltiniuose rekomenduojama vitamino paros norma yra apie 6 – 10 mg α – tokoferolio (Kemnic & Coleman, 2020). Pagal Sveikatos apsaugos ministro įsakymą Nr. 510 rekomenduojama paros norma suaugusioms moterims yra 10 mg per dieną, vyrams – 12 mg per dieną, nėščiosioms ir žindančioms moterims 12 ir 14 mg per dieną, atitinkamai (Troesch et al., 2012). Didesnis nei rekomenduojama paros norma vitamino E vartojimas gali turėti teigiamą poveikį sveikatai, tiek esant tam tikriems sutrikimams, tiek bendrajai populiacijai – vitamino E perteklius gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių sistemos ligų ir vėžinių susirgimų (Peter et al., 2016), tačiau nerekomenduojama suvartoti daugiau nei 1000 mg, nes toks kiekis gali būti toksiškas (Troesch et al., 2012). Dauguma žmonių nejaučia jokių vitamino E pertekliaus simptomų, tačiau kai kuriems gali pasireikšti skrandžio skausmas, pykinimas, viduriavimas, nuovargio pojūtis, galvos skausmai, bėrimai, suprastėjusi rega (Keen & Hassan, 2016). Vitamino E trūkumas yra itin retas, dažniausiai sukeliamas sutrikusio riebalų įsisavinimo. Vitamino E gali trūkti ir dėl ataksijos, insulto, cistinės fibrozės, kepenų ligų, Krono ligos, tūlžies pūslės ligų ir kt. sutrikimų. Taip pat, vitamino E trūkumas atsiranda neišnešiotiems, itin mažo svorio gimusiems kūdikiams (Kemnic & Coleman, 2020). Esant šio vitamino trūkumui pasireiškia retinopatija (akies tinklainės kraujagyslių liga), susilpnėja imunitetas – dažniau pasireiškia virusiniai ir bakteriniais susirgimai, gali atsirasti periferinė neuropatija (neuronų aksonų pažeidimai, gali pasireikšti sutrikusiais jutimais, judėjimo sunkumais), ataksija (sutrinka raumenų veikla) (Harward, 2021).

  • Abdala-Valencia, H.; Berdnikovs, S.; Cook-Mills, J. M. Vitamin E isoforms as modulators of lung inflammation. Nutrients 5:4347-4363; 2013.
  • Arnarson, A. (2017). 20 Foods That Are High in Vitamin E. Healthline.
  • Ayres, S., & Mihan, R. (1974). Subcorneal pustular dermatosis controlled by vitamin E. Archives of Dermatology, 109(6), 914-914.
  • Barbosa, E., Faintuch, J., Machado Moreira, E. A., Gonçalves da Silva, V. R., Lopes Pereima, M. J., Martins Fagundes, R. L., & Filho, D. W. (2009). Supplementation of vitamin E, vitamin C, and zinc attenuates oxidative stress in burned children: a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study. Journal of burn care & research, 30(5), 859-866.
  • Cox, N. H. (2002). Vitamin E for dapsone-induced headache. British journal of dermatology (1951), 146(1).
  • Duncan, K. R., & Suzuki, Y. J. (2017). Vitamin E nicotinate. Antioxidants, 6(1), 20.
  • EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA). (2015). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin E as α‐tocopherol. EFSA Journal, 13(7), 4149.
  • IOM Vitamin E. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington (DC): National Academies Press (US); 2000: 186-283.
  • Farina, N., Llewellyn, D., Isaac, M. G. E. K. N., & Tabet, N. (2017). Vitamin E for Alzheimer's dementia and mild cognitive impairment. Cochrane database of systematic reviews, (1).
  • Harvard Chan School of Public Health. (2021). Vitamin E. The nutrition source. Harvard Chan School of Public Health. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-e/
  • Hauch, J. T. (1957). A new treatment for resistant pressure sores. Canadian Medical Association Journal, 77(2), 125.
  • Al Hawsawi, K., & Pope, E. (2010). Yellow nail syndrome. Pediatric dermatology, 27(6), 675-676.
  • Kayden, H. J.; Traber, M. G. Absorption, lipoprotein transport, and regulation of plasma concentrations of vitamin E in humans. J Lipid Res 34:343-358; 1993.
  • Keen, M. A., & Hassan, I. (2016). Vitamin E in dermatology. Indian dermatology online journal, 7(4), 311.
  • Kemnic, T. R., & Coleman, M. (2020). Vitamin E deficiency. StatPearls [Internet].
  • Kirac, D.; Negis, Y.; Ozer, N. K. Vitamin E attenuates homocysteine and cholesterol induced damage in rat aorta. Cardiovasc Pathol 22:465-472; 2013.
  • Mangialasche, F., Westman, E., Kivipelto, M., Muehlboeck, J. S., Cecchetti, R., Baglioni, M., Tarducci, R., Gobbi, G., Floridi, P.; Soininen, H.; Kloszewska, I.; Tsolaki, M.; Vellas, B.; Spenger, C.; Lovestone, S.; Wahlund, L. O.; Simmons, A.; Mecocci, P. Classification and prediction of clinical diagnosis of Alzheimer's disease based on MRI and plasma measures of alpha-/gamma-tocotrienols and gamma-tocopherol. J Intern Med 273:602-621; 2013
  • Peter, S., Friedel, A., Roos, F. F., Wyss, A., Eggersdorfer, M., Hoffmann, K., & Weber, P. (2016). A systematic review of global alpha-tocopherol status as assessed by nutritional intake levels and blood serum concentrations. Int. J. Vitam. Nutr. Res, 14, 1-21.
  • Sundl, I.; Murkovic, M.; Bandoniene, D.; Winklhofer-Roob, B. M. Vitamin E content of foods: comparison of results obtained from food composition tables and HPLC analysis. Clin Nutr 26:145-153;2007
  • Sundl, I.; Murkovic, M.; Bandoniene, D.; Winklhofer-Roob, B. M. Vitamin E content of foods:comparison of results obtained from food composition tables and HPLC analysis. Clin Nutr 26:145-153; 2007.
  • Troesch, B., Hoeft, B., McBurney, M., Eggersdorfer, M., & Weber, P. (2012). Dietary surveys indicate vitamin intakes below recommendations are common in representative Western countries. British Journal of Nutrition, 108(4), 692-698.
  • Tsoureli‐Nikita, E., Hercogova, J., Lotti, T., & Menchini, G. (2002). Evaluation of dietary intake of vitamin E in the treatment of atopic dermatitis: a study of the clinical course and evaluation of the immunoglobulin E serum levels. International journal of dermatology, 41(3), 146-150.
  • Wu, D.; Meydani, S. N. Age-associated changes in immune function: impact of vitamin E intervention and the underlying mechanisms. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets 14:283-289; 2014.
sapiens.lt puslapyje yra naudojami slapukai. Naršydami toliau svetainėje Jūs sutinkate su būtinaisiais slapukais, kurie automatiškai nustatomi tam, kad svetainė veiktų tinkamai ir jų išjungti negalite. Visi slapukai apibūdinti ir jų sąrašas pateiktas žemiau esančioje nuorodoje. Sutikimą galėsite bet kada atšaukti, o slapukus ištrinti. Sužinokite daugiau